Villanypásztor építési útmutató

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

00. cover

A jelen útmutató zsinóros vezetékkel épített villanypásztorrendszert mutat be, viszont a technikák és szabályok érvényesek a kötéllel, vagy szalaggal épített rendszerekre is.

Egy korszerű villanypásztorrendszer megépítése könnyűszerrel kivitelezhető egyszerű barkács­szerszámokkal és alapvető barkácsismeretekkel, így nem feltétlenül szükséges speciális szaktudás és professzionális szerszámkészlet.

Habár az építés során gyakran szükséges improvizálni a hely adta lehetőségek szerint, ajánlott, hogy minden esetben a villanypásztorrendszerek számára kialakított vezetékeket, szigetelőket és csatlakozókat használja, elsősorban a garantált hosszú idejű működés érdekében, másodsorban a gyakorlat azt mutatja, hogy a célszerűen kialakított alkatrészek beszerzése hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

Kivitelezés

Az elektromos kerítés építésének megkezdése előtt ajánlott a helyszínen ezt megtervezni. Ez segít a szükséges anyagok listájának beszerzésében is. Javasoljuk, hogy tanulmányozza a Villanypásztor tervezési útmutató blogbejegyzést, ha még nem olvasta el.

Szükséges szerszámok

01

Feltétlenül szükséges szerszámok

  • Drótvágó.

  • Akkumulátoros kézi fúrógép/behajtógép.

  • Ø3,5 és Ø5 mm-es fúrók.

  • Méteres, 2 vagy 3 m.

  • Fix kulcs, 7 és 10 mm, vagy kis patentfogó a csavark meghúzására.

  • Ácsceruza

1. Az oszlopok/karók helyének kimérése, kijelölése

Ezt a műveletet legalább két személy kell végezze. Szükség lesz továbbá egy hosszú, min. 10 m-es mérőszalagra.

Első fázisban a kerítés sarkait kell kijelölni. A sarkokat képző oszlopok fokozott igénybevételnek lesznek kitéve, tehát a közbelső oszlopokhoz képest ezeket jóval szilárdabban kell rögzíteni a talajban. Ha a kerítés hosszabb időn keresztül kell álljon, szükség lehet a sarokoszlopok kitámasztására, vagy betonba öntésére.

Második fázisban jelölje ki a kapuk helyét. A kapuk oszlopai szintén szilárd rögzítést igényelnek. A kapuk szélességének megállapításakor (2-5 m) vegye figyelembe a kapu típusát és a rajta áthaladó járművek, munkagépek szélességét.

02

Hasznos tanácsok

  • Ellenőrizze a talaj minőségét szúrópróbával — a nagyon puha, vagy ellenkezőleg, nagyon kavicsos, köves talaj meghiúsíthatja az oszlopok stabilitását, vagy ellehetetleníti azok földbe sulykolását.

  • A fából készült oszlopok/karók földbe kerülő részét ajánlott előkezelni a rothadás késleltetése céljából.

  • Vegye figyelembe az oszlopok helyzetét a vezetékhez képest (2.1. ábra). A sarkoknál a vezeték törésszögét felezze, a sarokszigetelőket ennek megfelelő szögbe szerelje.

03 2.1. ábra A vezeték és szigetelők elvi helyzete az oszlopokhoz képest (felülnézet).

2. Az oszlopok/karók behelyezése

Fáradságos művelet, ezért szánjon rá időt és energiát, a lehetőségek függvényében hívhat segédet is.

Ha egyszerű faoszlopokkal vagy fakarókkal építi a kerítést, kitűnő szerszám egy csőkalapács (termékkód: 0180 ), mivel egyszerű a használata és nem roncsolja szét az oszlopok tetejét. Ha kihagyja ennek a szerszámnak a beszerzését, használhat hagyományos nagykalapácsot, ezzel viszont fokozottan fennáll az oszlopok/karók roncsolódásának lehetősége.

Az oszlopok merőlegességét vízmértékkel ellenőrizheti. A villanypásztor működését egyáltalán nem befolyásolja a karók egyenessége, ennek csupán esztétikai jelenősége van.

04

3. A szigetelők helyének kijelölése

Jelölje be egy ácsceruzával a szigetelők helyét az oszlopon/karón, a következő útmutatások figyelembevételével:

  • Egy oszlopon levő szigetelők számát és földtől mért magasságát a bekerített állatfaj határozza meg (a 9...11 oldal szerinti paraméterek alapján). A szigetelők úgy vannak kialakítva, hogy a vezeték magassága megfelel a szigetelő behajtási magasságának, tehát nem kell a jelöléskor a magasságra rászámolni.

  • Mindig a földtől mérjen felfelé, sohasem fordítva!

  • A szigetelők helyének kijelölése során vegye figyelembe a vezeték oszlophoz való viszonyát — a különféle szigetelők felülnézetben a 2.1. ábra szerint kell elhelyezkedjenek.

    • A kapuszigetelők merőlegesek a vezetékre (felülnézetből).

    • A gyűrűs szigetelők szintén merőlegesek a vezetékre.

    • A sarokszigetelőket állítsa 45°-os szögbe, ha a vezeték törése 90°-os (felülnézet). Nyilván a 90°-nál nagyobb törések esetén (tompaszög) feleznie kell a törésszöget.

    • A végpontszigetelőket kétféleképpen helyezheti el: a vezetékre merőlegesen, vagy a vezetékkel párhuzamosan.

A munka megkönnyítéséhez használjon egy lécet sablonként: jelölje be a lécen a szigetelők magasságát, majd másolja át minden egyes oszlopra/karóra a lécen levő jelöléseket.

05

4. A szigetelők felszerelése az oszlopokra

Ebben a fázisban szüksége lesz egy kézi fúrógépre, amellyel előfúrhatja a szigetelők helyét. A szigetelők becsavarásához ajánlott beszerezni egy szigetelő-behajtófejet ezzel időt és energiát spórolhat (termékkód: 0100).

06

Faoszlopok/fakarók esetében a kapu- és végpontszigetelők helyét ∅5, a gyűrűs szigetelők helyét pedig ∅3,5 mm-es fúróval készítse elő. Figyelem, az előfúrás szinte minden esetben kötelező — keményebb anyagba körülményes a behajtás, a szigetelő pedig sérülhet, eltörhet.

Az előfúrást végezze precízen — igyekezzen betartani a vízszintes irányt és az oszlopra való merőlegességet!

07

A facsavaros szigetelőket elegendő a menetes részig behajtani, fölösleges és haszontalan a „nyakig” való behajtás — a szigetelők másodlagos feladata a vezeték oszloptól való távoltartása (elsődleges lévén a galvanikus szigetelés).

Semmiképp se használjon rögtönzött, improvizált szigetelőket! A szigetelőkkel való spórlás nem számottevő a ténylegesen alacsony árakat tekintve — mindenképpen hatékonyabb és kifizetődőbb eredeti, az adott vezetéknek megfelelően kialakított szigetelőkkel dolgozni.

08

5. A vezeték kihúzása

A vezeték kihúzását kezdje egy végponttól, vagy kapuszigetelőtől. Feltétlenül használjon csatlakozót a végpont rögzítésére (5.2. fotó), kapuszigetelőtől való indulás esetén kapucsatlakozót (5.3. fotó). A csomózásos megoldások ugyan egyszerűnek és gyorsnak tűnnek, de rengeteg bosszúságot okoznak majd a későbbiekben — gyenge érintkezés miatt jelentős lesz a feszültségcsökkenés a vezetékben, továbbá a bogozások ellehetetlenítik a vezeték feszességének beállítását.

Ha végponthoz érkezik, ismételten rögzítse a vezetéket csatlakozóval. Ha újabb sorral folytatja, nem szükséges elvágni a vezetéket — kösse be a következő sort és folytassa visszafelé (5.4. fotó).

A hatásfok növelésének érdekében kb. 100 méterenként ajánlott összekötni a párhuzamos vezetékeket (5.5. fotó). Az összekötés szintén csatlakozók alkalmazásával oldható meg, a vezeték bogozása itt is tilos!

09

A vezeték toldását csakis csatlakozókkal oldja meg! Mivel a vezeték túlnyomó részt szigetelő szálakból áll, a a csomózással való toldásokban igen kis eséllyel érintkeznek a fémszálak. A csatlakozók aránylag nagy felületen érintkeznek a vezetékkel, egy időtálló galvanikus kapcsolat létrehozása csakis így garantált.

Szigorúan tilos a vezeték felcsavarása a szigetelőkre! A vezeték elasztikussága így teljesen megszűnik, ezáltal könnyen szakad, továbbá a vezeték feszességének korrigálása később teljesen lehetetlenné válik.

Gondosan kell kerülni a növényzet és tereptárgyak érintkezését a vezetékkel. Az élő növényzet jól vezeti a magasfeszültségű áramot, ezért rövidzárlatot képez, így a kerítés teljes hatásfoka jelentősen csökken. A vezetéket érintő növényzet ritkítását a szerelés utáni időkben is végezni kell!

10

6. A kapuk összeszerelése

A kapu két oldalán speciális, ún. kapuszigetelőket kell elhelyezni az oszlopokon (termékkódok: 0072, 0072-1, 0166, etc.). Ezek a szigetelők vastag szárral és horoggal vannak ellátva, amibe a vezeték, illetve a kapufogantyú akasztható. Kivételt képez az az eset, ha ritkán használt kapuról van szó, ennél csak egy kapuszigetelőre van szükség, mivel a kaput a vezeték szigetelőn keresztül való meghosszabbítása képezi.

A kapufogantyú kihagyhatatlan alkatrész — ez egy jól szigetelő markolat, amely biztosítja, hogy a kaput kezelő személyt nem éri áramütés. A kapufogantyú belsejében rugó található, amely a vezeték feszességét szabályozza (termékkódok: 0075, 0156).

11

A vezeték kapuhoz való csatlakoztatását kapucsatlakozó szettel kell megoldani (termékkód: 0125). Ez egy gyűrűs csatlakozó + egy vezetékcsatlakozó.

A kapu nyitásakor a kerítésben megszakad a folytonosság, ami rövid időre ugyan nem okoz gondot, viszont ha gyakoriak az átkelések, vagy huzamosabb ideig tartanak, a kerítés folyamatos feszültség alatt tartása fontossá válik. A folytonosság megoldható egy speciális szigetelésű kábellel (termékkód: 0111, 0176), amelyet a föld alatt is lehet vezetni anélkül, hogy a magasfeszültségű impulzusok veszítenének az erejükből.

12

7. A villanypásztor készülék elhelyezése. Földelés

13

A villanypásztor készülék elhelyezése során vegye figyelembe a következőket:

  • Nedvességtől védett hely — kiemelten fontos szempont; a villanypásztor készülék elsődleges meghibásodás-forrása a nedvesség. A legalkalmasabb egy zárt, fedett helyiség, de a lakott területektől távol megfelel egy oszlopokból összeállított, fedéllel ellátott szerkezet is. Ha napelemes rendszer táplálja a villanypásztort, a napelem akár fedélként is szolgálhat.

  • A kerítéshez való közelség — úgy előnyös a készülék – kerítés csatlakozás, ha rövid. A magasfeszültség hosszabb távú szállítása speciális kábellel (termékkód: 0176, 0111), vagy szigetelőkre aggatott villanypásztor-vezetékkel oldható meg.

  • Földelés létrehozásának lehetősége a közelben.

  • Hálózati áramellátás a közelben, ha a táplálás 230 V-ról történik.

14

A villanypásztor készüléket a legelőnyösebb függőleges helyzetbe felszerelni. Rögzítse négy csavarral a készüléket a felülethez. Tervezze meg a táplálástól függően a hálózati adapter / autóakkumulátor és a tápvezetékek helyét.

Figyelem! A magasfeszültségű vezeték legalább 5 cm távolságban haladjon el a földelés vezetékétől és a tápvezetékektől! A vezetékek távtartása könnyűszerrel megoldható gyűrűs szigetelőkkel. A vezetékek távtartása könnyűszerrel megoldható gyűrűs szigetelőkkel.

Ha a készülékhez mellékelt magasfeszültségű vezeték nem elég hosszú, lecserélhető magasfeszültségű kábelre (termékkód: 0111).

A kerítéshez való csatlakoztatás egyszerűen a vezeték végén levő csipesszel oldható meg, viszont egy hosszú távra szánt rendszer esetében ajánlott csatlakozóval rögzíteni a bekötést.

Földelés

15

A földelés kiemelt fontosságú eleme a rendszernek. A kerítés vezetékével való érintkezés csupán akkor okoz áramütést, ha az állat a földdel is érintkezik, tehát egy jó minőségű földelés nagyon fontos.

Figyelem! Szigorúan tilos a háztartásbeli, vagy a hálózati áramellátás földelését használni! Ha a villanypásztor készülék bárminemű meghibásodása folytán a hálózati földelésbe magasfeszültség kerül, ez a hálózatra csatlakozó készülékekben (rádió, TV, számítógépek, stb.) maradandó károsodást okozhat! Tehát a villanypásztorrendszernek feltétlenül különálló földelésre van szüksége.

A jó földeléshez egy galvanizált fémrúd szükséges, amelyet legalább 1 m mélyen a földbe kell sulykolni. A célnak tökéletesen megfelel egy galvanizált, 1 m hosszú, M12-es menetelt vasrúd (termékkód: 0088)

A hosszú (2-3 km+) kerítések hatékony működtetéséhez ajánlott 2-3 földelést is létrehozni. Ha a talaj száraz jellegű, szintén több földelés létrehozása ajánlott.

8. Táplálás napelemes rendszerrel

Korszerű megoldás a villanypásztor készülék napelemről való táplálása. Főleg a 230 V-os hálózattól távoli helyeken előnyös, mivel akár évekig is képes önállóan működni.

A napelemes rendszer három alapvető alkatrészből tevődik össze:

  • Napelem — a nap energiáját elektromos energiává alakító panel. A minimális teljesítmény egy villanypásztor számára 30 W.

  • Töltésvezérlő — a napelem csakis töltésvezérlőn keresztül köthető az energiát tároló akkumulátorra! A töltésvezérlőnek több fontos funkciója van, többek közt a feszültség stabilizálása, az akku túltöltésének megakadályozása, rövidzárvédelem, stb.

  • Akkumulátor — zselés, vagy savas, 12 V-os (autó)akkumulátor.

A napelemes rendszer kialakítása fölöttébb egyszerű: a panelt egy egyszerű tartószerkezetre, 45°-ban megdöntve, déli irányba kell felszerelni. Fontos követelmény, hogy a töltésvezérlő készülék esőtől védett helyen legyen, pl. épp a napelemes panel alatt (az akkumulátor nem igényel nedvességvédelmet).

Cégünk forgalmaz részben összeszerelt napelemes rendszert (panel + töltésvezérlő, termékkód: 0090), viszont rendelkezésre bocsátunk készen összeszerelt, kompakt rendszert is, amely tartalmazza egy napelemmel táplált villanypásztorrendszer minden szükséges elemét: villanypásztor készülék, napelemes panel és töltésvezérlő.

16

17

Kompakt villanypásztor készülékek. Termékkódok:

9. Üzembe helyezés, tesztelés

Az üzembe helyezés előtt tüzetesen ellenőrizze le a kerítést és a villanypásztor készülék bekötését. A kerítés vezetéke sehol sem érintkezhet a növényzettel, tereptárgyakkal, vagy tartóoszlopokkal.

A készülék első betáplálása előtt válassza le a magasfeszültségű bekötést, csupán a földelést és tápvezetékeket hagyja bekötve. A betáplálást követően a készülék jól hallhatóan kell működjön, kb. másodpercenként egyet-egyet kattan. Tesztelés: ha egy csavarhúzót a földelés kimenethez érint és a csavarhúzó végét 2-3 milliméterre a magasfeszültségű kimenethez közelíti, szikrákat kell látnia.

A végleges üzembe helyezéshez szüntesse meg a táplálást, várjon egy kis időt, kösse be a magasfeszültséget és táplálja be újra a készüléket.

A magasfeszültség mérése

18

Vigyázat, a magasfeszültség csakis speciális teszterrel mérhető (termékkód: 0073). A hagyományos analóg, vagy digitális mérőműszer nem alkalmas erre, ezeket tönkreteszi a magasfeszültség! Továbbá, nem ajánlott érintéssel megállapítani a magasfeszültség jelenlétét!

Ha a teszterhez drót csatlakozik, ezt a mérés előtt a földbe kell szúrni. Ha a teszter fémcsatlakozóját a kerítés vezetékéhez érinti, az impulzusok hatására rövid időre felvillannak a teszter égői. Ellenőrizze a feszültséget a kerítés távolabbi pontjain is. Ahhoz, hogy a kerítés jól működjön, 2000 V lehet a legalacsonyabb feszültség a vezetékben.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása