Villanypásztor medvék számára

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában
Medve

A medvék egyre gyakrabban vannak jelen az emberek által lakott helyeken. Ez különösen a hegyvidéki lakók számára fontos, mivel a medvék urbanizációja jelentős hatással van az emberek és a háziállatok biztonságára.

Generációról-generációra nő az az idő, amit egy medve a lakott területek közelében eltölt. Habár ellentmondásos, de a medvék nagyobb biztonságot és kényelmet kapnak a lakott területek környékén. Első sorban a vadonban a területeket a legerősebb medvék uralják, ezek nem tűrik meg a riválisokat, viszont a lakott területektől távol tartózkodnak, így a gyengébb egyedek itt biztonságban vannak. Továbbá, az emberi települések közelében több a könnyen hozzáférhető élelemforrás.

A háziállatok és a haszonállatok tekintetében a medvék komoly kockázatot jelentenek, garázdálkodásuk során szétkergetik, vagy megölik a háziálatokat. Egy villanypásztor rendszer hatékony védelmet nyújt a portyázó medvék ellen – távol tarthatók a lakott területektől, esztenáktól és méhészetektől.

A villanypásztor ugyanakkor mezőgazdasági területek és termények védelmét is biztosítja. Nyilván a medvék (és a többi vadállat) legkönnyebb táplálékforrása a terményekben található. Továbbá, a földeken dolgozó emberek testi épsége a legfontosabb szempont, egy villanypásztor rendszer itt is nagyfokú biztonságot jelent.

Videó: Villanypásztor rendszer vs. medve pajtás

Videókamerával rögzítettük, ahogy a villanypásztor kerítés elriaszt egy medvét. Amint túl közel merészkedett a kerítés vezetékéhez kellemetlen áramütés érte, ezzel gyorsan eltűnt abba az irányba, ahonnan jött, vissza az erdőbe. A villanypásztor áramütése nem okoz sérülést, így a medve egészsége és testi épsége nem volt veszélyeztetve.

Javaslatok a medvék számára épített kerítést tekintve

Villanypásztor készülék: mivel a medvék testmérete és szőre aránylag hosszú, feltétlenül nagy, legalább 4-7 Joule erősségű impuzusgenerátor szükséges.

Vezeték: a medvék testsúlyát tekintve, igen magas szakítószilárdságú vezeték szükséges – kizárólag a villanypásztor-kötél beszerzése ajánlott.

Kerítés: legalább három soros, a földtől számítva 25 cm, 60 cm és 95 cm magasságban elhelyezett vezetékekből épített kerítéssel kell távol tartani a medvéket. A legalsó vezeték megkadályozza a bocsok átkelését a kerítés alatt. A kerítést alkotó oszlopokat ajánlott fokozottan masszív fából, vagy pedig vascsövekből készíteni és max. 5-6 m távolságra elhelyezni.

Medvéknek ajánlott villanypásztor építési terve
Medvéknek ajánlott villanypásztor építési terve

Fotógaléria

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása