Egy általános villanypásztorrendszer elemei

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

Az alábbiakban bemutatjuk egy általános villanypásztorrendszer fő elemeit, valamint ezeknek az elemeknek a fontos paramétereit.

A villanypásztorrendszer alapvető működési elve a kellemetlen magasfeszültségű áramütés pszichikai hatásán alapul – az első egy-két áramütést követően az állatok tisztes távolságot tartanak a vezetékektől.

Természetesen az áramütés nem okoz testi sérülést. A vezetékkel érintkező szervezet (ember, állat) testi épsége semmilyen körülmények közt sincs veszélyeztetve. Cégünk olyan villanypásztor készülékeket (impulzusgenerátorokat) gyárt, amelyek teljes mértékben megfelelnek az Európai Uniós irányelveknek.

Villanypásztor rendszer akkumulátoros+napelemes rendszerrel táplálva
Villanypásztor rendszer akkumulátoros+napelemes rendszerrel táplálva

A villanypásztor működésének alapelve egy rövid, nagyfeszültségű impulzus által keltett áramütés, amely nagyon kellemetlen érzést okoz. Az impulzusok periódusa kb. 1 másodperc, tehát semmiképpen sem folyamatos áramütésről van szó – a kerítéssel érintkező állat aránylag ritkán kap áramütést és elegendő ideje van arra, hogy eltávolodjon.

Maga az áramütés tulajdonképpen egy rövidzárlat a vezeték és a föld között – tehát a helyes működéshez a vezetéket és a földet egyszerre kell érinteni. Ezáltal nagyon fontos, hogy a villanypásztor vezetékei megfelelően el legyenek szigetelve a tartóoszlopoktól és környezettől (pl. növényzet), mivel a nem kívánt rövidzárlatok a teljes rendszer hatékonyságát jelentősen csökkentik. Az élő növényzet aránylag jól vezeti az elektromosságot, ezért a villanypásztor vezetékei környékén szükséges a rendszeres kaszálás, vagy a belógó ágak rövidítése, eltávolítása.

A villanypásztor kerítésnek nem feltétlenül kell zárt rendszernek lennie, bármilyen alakú lehet. A villanypásztor vezetéket akár meglévő szerkezetekkel (más kerítésekkel, épületekkel stb.) párhuzamosan is felszerelheti.

A villanypásztorrendszer fő elemei a következők:

head-gen

Villanypásztor készülék (impulzusgenerátor)

Ez a rendszer fő alkotórésze. Körülbelül egy másodpercenként nagyfeszültségű, 6.000-10.000 V-os impulzusokat generál. Ezek az impulzusok a kerítés vezetékébe továbbítódnak (a vezeték rendszerint speciális műanyag zsinór, fémhuzalokkal átszőve). Tehát a villanypásztor kerítés SOHA nincs közvetlenül egyen- vagy váltóárammal táplálva, az elektromosság rövid impulzusokként van jelen.

A generátor fontos paramétere a szolgáltatott impulzusenergia. Ezt Joule-ban (J) fejezzük ki. Például egy 7 Joule teljesítményű készülék 25 km hosszúságú elektromos kerítést képes villamosítani. Az impulzusgenerátort nedvességtől védett helyre kell szerelni.

A készülék táplálása

A legtöbb villanypásztor készülék 12 V-os egyenárammal működik.

  • A legegyszerűbb, a 230 V-os hálózatról, 230/12 V-os hálózati adapterrel táplálni, viszont ez a megoldás nem működik a hálózattól távolabb eső helyeken.

  • A 230 V-os hálózattól távol eső helyeken a táplálás egy 12 V-os autóakkumulátorral oldható meg. Ebben az esetben a készülék körülbelül egy hétig működik egy 45 Ah-s akkumulátorral, így az akkumulátor periodikus feltöltését/cseréjét meg kell oldani.

  • A 12 V-os akkumulátorról való táplálás napelemes rendszerrel egészíthető ki, amely folyamatosan gondoskodik az akkumulátor újratöltéséről. Ez a legideálisabb módja a rendszer energiaellátásához, mivel képes teljesen önállóan működni.

A napelemet 45°-ban megdöntve, déli irányba kell felszerelni. Kötelező módon töltésvezérlő áramkörön keresztül kell csatlakoztatni az akkumulátorhoz, ez számos követelményt biztosít, mint pl. túltöltés elleni védelem, részleges töltés biztosítása borús időben.

Táplálás 230/12 V-os hálózati adapterrel
Táplálás 230/12 V-os hálózati adapterrel
Táplálás 12 V-os autóakkumulátorral
Táplálás 12 V-os autóakkumulátorral
Táplálás 12 V-os autóakkumulátorral + napelemes rendszerrel
Táplálás 12 V-os autóakkumulátorral + napelemes rendszerrel

Földelés

A földelés az elektromos kerítés negatív pólusát képezi. A földelést az impulzusgenerátor negatív pólusához kell csatlakoztatni. Földelés gyanánt egy galvanizált (horganyzott), legalább 1 m hosszú fémrudat kell a földbe sulykolni. Két-három kilométernél hosszabb kerítések esetében több (~ 3 db.), egymástól méterenként elhelyezett, összekötött földelés létrehozása ajánlott.

Magasfeszültségű kábel

A nagyfeszültségű impulzusok továbbítására szolgál a készülék-kerítés között. Speciális szigetelése révén biztosítja a veszteségmentes energiaszállítást.

Oszlopok/karók

Általában fából, műanyagból, betonból vagy fémből készült szerkezetek, amelyekre az elektromos vezetékeket tartó szigetelőket kell szerelni. A sarkoknál, kapuknál, vagy végpontoknál lévő oszlopok stabilabban kell álljanak, így mélyebbre kell sulykolni ezeket, vagy pedig erősítést igényelnek.

head-wire

A kerítés vezetékei

Műanyag szálakból sodort zsinór, amely vékony fémszálakat tartalmaz az elektromos energia továbbítására és a tulajdonképpeni áramütést biztosítja az érintés által.

A vezetéknek két fő paramétere van, amelyek alapján kiválasztható a célnak megfelelő vezeték:

  1. Szakítószilárdság – kg-ban kifejezett paraméter. Háziállatok esetében 100 kg-nál kisebb szakítószilárdságú vezeték megfelel, viszont a vadállatok számára mindenképpen 100 kg-nál nagyobb szakítószilárdsággal rendelkező vezeték szükséges.

  2. Elektromos ellenállás – Ω/m (Ohm per méter)-ben kifejezett mennyiség. Minél kisebb az értéke, annál kisebb az impulzusenergia-veszteség nagyobb távolságokra. A nagyobb ellenállású vezetékek rövid kerítések kialakítására alkalmasak.

Irányadó értékek:

  • 1 Ω/m alatt – 10-12 km hosszú villanypásztor építésére alkalmas.

  • 1 Ω/m fölött – közepesen hosszú villanypásztor építésére alkalmas.

  • 10 Ω/m fölött – max. 500 m hosszú villanypásztor építésére alkalmas.

head-ins

Szigetelők

A szigetelők biztosítják a kerítést alkotó vezetékek kellő szigetelését a tartószerkezetektől, megakadályozva a nem kívánt rövidzárlatot, ezáltal az impulzusenergia szivárgását.

Gyűrűs szigetelők

Általános szigetelők, amelyeken a vezetékek könnyen áthaladhatnak. FIGYELEM: ne csavarja meg a vezetéket ezeken a szigetelőkön, mert csakis így biztosítható a vezeték kellő rugalmassága és a vezeték későbbi feszességállításának lehetősége!

Sarokszigetelők

A sarkok és végpontok számára kialakított, masszívabb szigetelők. FIGYELEM: a gyűrűs szigetelők NEM alkalmasak sarkok, végpontok, kialakítására, mivel ilyen helyeken könnyebben törnek!

Kapu és kapucsatlakozók

A kapu lehetővé teszi, hogy az állatok, gépek és emberek áthaladjanak a kerítésen. A legpraktikusabb konstrukció a fémrugós kapu.

A kapuk kialakítása során a kapucsatlakozók használata kötelező, mivel csakis ezek biztosítják hatékonyan a tartós galvanikus kapcsolatot.

Csatlakozók

Fémalkatrészek a vezeték csatlakoztatására és toldására. FIGYELEM: soha ne csomózza a vezetéket – a villanypásztor zsinórját elsősorban galvanikusan kell toldani/csatlakoztatni, csupán másodsorban mechanikusan!

head-conn

Figyelmeztető tábla

Az elektromos kerítés minden elemét, amely a közutak mellett halad el, 5-20 méterenként figyelmeztető táblákkal kell ellátni.

A vezetékek összehidalása

A kerítést alkotó több, párhuzamos vezetéket 50-100 méterenként össze kell hidalni, villanypásztor vezeték + csatlakozók alkalmazásával, ahhoz, hogy a sorok egyenlő energiaellátását biztosítsa.

Hozzászólások

2 hozzászólás.
  • Murvai István | 2023. augusztus 19., 15:08 (8 hónapja)
    Tisztelt Forgalmazó!
    Nem találtam az oszlopok rendelési helyét . A menetes szár beszerzési helyét ismerem. Üdvözlettel: M.I.
    • Agro Electro | 2023. augusztus 19., 16:19 (7 hónapja)
      Kedves István!
      Az esetek túlnyomó részében fa oszlopokat szoktak használni a villanypásztor rendszerekhez. Fa oszlopokat a drága és körülményes szállítás végett nem forgalmazunk. Klienseink ezeket általában a fűrésztelepről vagy az erdőből szerzik be.

Az Ön hozzászólása