Összefüggés a villanypásztor vezeték elektromos ellenállása és a feszültségcsökkenés közt

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

A feszültségesés a vezetékben általános fizikai jelenség. A villanypásztor vezetékei sem kivételek ez alól, s mivel jelentős elektromos ellenállásuk van, a kerítés készüléktől távolabbi pontjain kisebb feszültség mérhető.

Feszültségcsökkenés a vezetékben

A villanypásztor készülék kb. másodpercenként magasfeszültségű impulzusokat bocsát ki, ez a működésének az alapelve. Ezeknek az impulzusoknak a feszültsége 6.000-10.000 V, a készülék típusától függően. Továbbá, az impulzusok fontos paramétere az impulzusenergia, amit Joule-ban fejeznek ki. Az impulzusok feszültsége és energiája határozza meg együttesen a villanypásztor hatékonyságát. A vezeték ellenállása miatt az impulzusok feszültsége és energiája egyaránt csökken, tehát a kerítés maximális hossza korlátozott a vezeték ellenállásának függvényében.

Az elektromos ellenállás

Az elektromos ellenállás egy Ohm/méterben (Ω/m) kifejezett mennyiség, minél kisebb az értéke, annál kisebb a feszültségesés a vezetékben.

Átlagos villanypásztor-vezeték
Átlagos villanypásztor-vezeték

A fémszálakat tartalmazó, többnyire műanyag szálakból álló villanypásztor vezetékek ellenállása általában 0,1 és 15 Ω/m között változik. Minél kisebb az Ω/m értéke, annál alkalmasabb a vezeték hosszú kerítés kialakítására. A kis ellenállású vezeték 0,1-1 Ω/m, a közepes ellenállású 1-5 Ω/m, a nagy ellenállású pedig 5-15 Ω/m.

A kerítés maximális hossza

A villanypásztor alapvető működése a magasfeszültségű impulzusok (2.000...10.000 V) által okozott kellemetlen áramütés. A kerítést alkotó vezetékben tovaszállított elektromos energia feszültsége arányosan csökken a távolsággal és a vezeték ellenállásával, így a nagy ellenállású vezetékkel épített kerítés távoli pontjain annyira lecsökkenhet a feszültség, hogy kevésbé, vagy egyáltalán nem lesz hatékony a villanypásztor működése. A megfelelő működéshez legalább 2.000 V kell legyen a vezetékben.

A zsinór paraméterei a címkén - ellenállás és maximális kerítéshossz
A zsinór paraméterei a címkén - ellenállás és maximális kerítéshossz

A rövid (100-200 m hosszú) kerítések esetében megfelelnek a nagyobb ellenállású (ezáltal olcsóbb) vezetékek is, de a hosszú (1 km+) kerítéseket kizárólag alacsony ellenállású vezetékből kell megépíteni.

A vezeték ellenállása tehát meghatározza, hogy maximálisan milyen hosszú kerítést lehet vele építeni. Ezt a paramétert megtalálja a vezeték címkéjén, leírásában, általában „maximális kerítéshossz” néven.

Példák:

  • Egy 0,4 Ω/m ellenállású vezetékkel max. 10.000 m hosszú kerítés építhető.

  • Egy 7 Ω/m ellenállású vezetékkel csupán 500 m hosszú kerítés építhető.

  • Habár a nagy ellenállású vezeték hátrányos, a rövid, többsoros kerítések esetében egyáltalán nem számottevő a feszültségesés, tehát nem általános szabály feltétlenül kis ellenállású vezeték beszerzésére törekedni.

A feszültség csökkenése 0,4 Ω/m ellenállású vezeték esetében
A feszültség csökkenése 0,4 Ω/m ellenállású vezeték esetében
A feszültség csökkenése 7 Ω/m ellenállású vezeték esetében
A feszültség csökkenése 7 Ω/m ellenállású vezeték esetében

Párhuzamos kötés = hosszabb kerítés

Ha a kerítés több párhuzamos vezetékből áll, az kedvező az elektromos ellenállás csökkentése szempontjából. Két, vagy több párhuzamos vezeték alkalmazása esetében a gyártó által ajánlott maximális kerítéshossz megduplázható. Ahhoz, hogy a rendszer hatékony maradjon, a párhuzamos vezetékeket legalább 100 méterenként össze kell kötni.

A feszültség csökkenése duplán húzott, 7 Ω/m ellenállású vezeték esetében
A feszültség csökkenése duplán húzott, 7 Ω/m ellenállású vezeték esetében

A feszültség mérése

A villanypásztor vezetékében levő feszültséget nem lehet "ránézésre", vagy "érintéssel" megállapítani. A feszültség értékének ismeretéhez speciális villanypásztor-tesztert kell használni. A rendszer helyes működéséhez a vezetékben legalább 2.000 V-nak kell lennie a kerítés készüléktől távoli részeiben.

A feszültség mérése 1-10 kV-os teszterrel
A feszültség mérése 1-10 kV-os teszterrel

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása