Villanypásztor szerelése már meglévő kerítésekre vagy építményekre

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

Villanypásztor szerelése már meglévő kerítésekre vagy építményekre

A meglévő épületek, kerítések, védelmi célokból könnyűszerrel kiegészíthetők villanypásztor rendszerrel. Ebben a bejegyzésben különféle információkkal és tanácsokkal szolgálunk az épületek és kerítések villanypásztor zsinórral való kiegészítésére.

1. Kerítések kiegészítése villanypásztor rendszerrel

A meglévő kerítések nem minden esetben biztosítanak védelmet az állatok behatolására, vagy elszabadulására. Íme egy pár jól ismert eset:

  • A kutyák behatolása, vagy szökése a kerítés alatt, ásás által.

  • A kutyák, vagy egyéb állatok behatolása, vagy szökése a kerítés fölött, mászás, kapaszkodás által.

  • Vadállatok behatolása – rókák, vaddisznók, őzek, vagy akár medvék garázdálkodása.

A kerítések kiegészítése villanypásztor rendszerrel hatékony megoldás. Két fő módszer ismert a szigetelők kerítésen való rögzítésére:

  1. Hosszú szigetelők szerelése a meglévő oszlopokra.

  2. Több szigetelő szerelése egy lécre, majd a léc rögzítése a meglévő oszlopokra, vagy akár a kerítésre.

Hosszú szigetelők szerelése oszlopra
Hosszú szigetelők szerelése oszlopra
Szigetelők lécre szerelése
Szigetelők lécre szerelése

Hosszú szigetelők szerelése oszlopokra

A hosszú szigetelők (termékkódok 0139, 0123, 0123-2 és 0141) biztosítják a vezeték kellő távolságtartását a kerítés többi elemétől, ezáltal jelentősen csökken a rövidzárlat kialakulása, ami a villanypásztor rendszer hatékonyságát csökkenti.

Természetesen rövid szigetelők is alkalmazhatók, de csak abban az esetben, ha a kerítés kellőképpen sík felületű, így garantált, hogy a vezeték nem ér hozzá.

Kétféle módszer alkalmazható a rövid/hosszú szigetelők rögzítésére:

  1. Facsavaros rögzítés. Ezek a szigetelők puha anyagba (fa, műanyag) hajthatók. A behajtás előtt az anyagot mindenképpen elő kell fúrni, ellenkező esetben hasadhat, vagy pedig a szigetelő torzulhat, vagy akár el is törhet a becsavarás során.

  2. Metrikus csavarral való rögzítés. Ezek a szigetelők M6-os szárral rendelkeznek, a rögzítés Ø6-os lyukba, M6-os anyával történik. A módszer alkalmazásához a szigetelő szára át kell érje a tartószerkezetet. Ajánlott alátéteket használni ahhoz, hogy a csavaranyák ne hatoljanak az anyagba, mivel ez a szigetelő fellazulását vonja maga után.

Szigetelő, facsavaros rögzítéssel
Szigetelő, facsavaros rögzítéssel
Szigetelő, M6-os rögzítéssel
Szigetelő, M6-os rögzítéssel
Szigetelő, facsavaros rögzítéssel
Szigetelő, facsavaros rögzítéssel
Szigetelő, M6-os rögzítéssel
Szigetelő, M6-os rögzítéssel

A - Szigetelő | B - Puha anyagból készült tartóoszlop (fa, műanyag, stb.) | C - Kemény anyagból készült tartóoszlop (fém, beton, stb.) | D - M6-os csavaranya | E - Alátét.

Más módszerek az M6-os szárral rendelkező szigetelők rögzítésére

A fent említett, alapvető rögzítési módszeren kívül még két említésre méltó lehetőség áll rendelkezésre az M6-os szárral rendelkező szigetelők számára.

A. A tartószerkezet menetelése, majd a szigetelő csavaranyával való rögzítése

Ez a módszer könnyűszerrel alkalmazható, ha a tartóoszlop anyaga kemény és legalább 3 mm vastag. Az M6-os meneteléshez egy 4,8 mm-es fúróval kell előfúrni a tartóoszlopot (6 × 8 / 10 = 4,8), majd M6-os menetfúróval kialakítani a csavarmenetet. A rögzítéshez a szigetelőre rá kell hajtani egy 6-os csavaranyát, a szigetelőt az oszlopba kell hajtani kb. 6 mm mélyen, majd a csavaranyával le kell szorítani.

m3-1
m3-2
m3-3

B. A szigetelő szerelése csövekre, zárt szelvényekre

Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a tartóoszlop zárt szelvény, viszont a szigetelő rövid (mivel nem létezik hosszú kapu- vagy sarokszigetelő). A módszer lényege a két csavaranyás felfogatás, egy-egy csavaranya a zárt szelvény belső és külső falán rögzíti a szigetelőt.

A zárt szelvényen teljesen átmenő, M6-os lyukat kell fúrni, ezt követően a hátsó lyukat akkorára kell növelni, hogy egy 10-es csőkulcs átférjen rajta. A szigetelőre előzetesen rá kell hajtani egy csavaranyát, ezután rögzíthető a második, zárt szelvény belsejében levő csavaranyával.

n3-1
n3-2
n3-3

Kapu

A meglévő kapukra szerelendő villanypásztor rendszer megtervezése és kivitelezése figyelmet igényel. Alapvetően a kapu minden elemére különálló vezetékrendszert kell építeni, ahhoz, hogy a kapu továbbra is gond nélkül működjön. Ezeket a vezetékrendszereket össze kell kötni flexibilis vezetékekkel (termékkódok: 0176 és 0111) a galvanikus kapcsolat létrehozásához.

Általános kapu
Általános kapu

Egy általános kapu a következő elemekből áll:

A - Nagy kapu.

B - Kis kapu.

C - Villanypásztor vezeték.

D - Összekötések, amelyek biztosítják a különálló sorok villamosítását. Erre a célra a villanypásztor vezetéket kell használni.

E - Összekötések, amelyek biztosítják a különálló elemek villamosítását. Erre a célra magasfeszültségű flexibilis kábelt kell használni, amelyet a kapu nyitott állapotában kell felszerelni, a megfelelő kábelhossz kimérésének érdekében. Termékkód: 0176.

F - Föld alatti magasfeszültségű kábel, amelynek vastag szigetelése van, ezáltal az elektromos impulzusok vesztesége kizárt. Ha a kerítés további részei nem képeznek zárt rendszert, a föld alatti összekötés kötelező. Termékkód: 0111.

G - Sarokszigetelő. Fém tartószerkezetekre M6-os metrikus lábbal rendelkező alkalmas (0165), fából készült tartószerkezeteknek pedig a facsavaros típus: 0106.

H - Csatlakozók. Termékkódok: 0109 2-4 mm-es zsinórnak, 0119 4-6 mm-es kötélnek.

I - Figyelmeztető tábla, termékkód: product #0067. A kapura szerelt zsinórokat feltétlenül figyelmeztető táblákkal kell ellátni a nem kívánt, véletlen áramütések elkerülése érdekében.

Általános kapu, 1. részlet
Általános kapu, 1. részlet
Általános kapu, 2. részlet
Általános kapu, 2. részlet

Ez a konstrukció a legmegfelelőbb kényelem és használhatóság szempontjából (annak ellenére, hogy kissé drágábbak hozzá az alkatrészek és körülményesebb az összeszerelése), mivel a vezetékrendszer együtt mozog a kapuval, tehát a kapu nyitása-csukása nem igényel különösebb odafigyelést.

Párhuzamos kapu

A villanypásztor rendszer kapuja egyszerűbb módon is megépíthető akár párhuzamosan a meglévő kapuval, ha biztosítva van az a feltétel, hogy a vezetékek nem érintkeznek a fizikai kapu elemeivel.

Általános kapu, kapufogantyúkkal
Általános kapu, kapufogantyúkkal
Általános kapu, kapufogantyúkkal, 1. részlet
Általános kapu, kapufogantyúkkal, 1. részlet
Általános kapu, kapufogantyúkkal, 2. részlet
Általános kapu, kapufogantyúkkal, 2. részlet
A kapu összeszerelésének vázlata
A kapu összeszerelésének vázlata

Ez a konstrukció egyszerű, de csakis olyan kapuk esetében használható, amelyeken ritkábban kelnek át, mivel a nyitás-csukás elég körülményes folyamat. Továbbá, ha a kerítés többi részei nem képeznek zárt áramkört, a nyitva tartás alatt a kerítés egy részében megszűnik az áramellátás.


2. Építmények védelme villanypásztor rendszerrel

Egy villanypásztor rendszer akár meglévő építményre is szerelhető, főleg a vadállatok elleni védelem céljából.

Az ajtókra szerelt vezetékrendszerek különálló elemek, akárcsak a kapuk esetében, ezeket az elemeket flexibilis vezetékekkel össze kell kötni.

Épület védelme villanypásztor rendszerrel
Épület védelme villanypásztor rendszerrel

Mivel az építmények oldalai rendszerint sík felületek, itt nincs feltétlenül szükség hosszú szigetelőkre. A facsavaros szigetelők használata ajánlott – fából készült falak esetében ezek direkt behajthatók (előfúrni azért szükséges), a tégla-, vagy betonfalak esetében tiplikbe kell csavarni a szigetelőket.


Fotógaléria

Hozzászólások

2 hozzászólás.
  • Sata Árpádné | 2023. március 27., 10:05 (egy éve)
    T.Cím!
    Nálunk készült egy 150 cm-es elválasztó kerítés zártszelvény keretben betonacélhálóval kutyapanzióban lévő kutyák számára. Vannak azonban renitensek, akik lépcsőként használva átmásznak a kerítésen. Ezért szertnék a tetejére villanypásztort elhelyezni. De ezt olyan magasságban kellene telepíteni, hogy mi azért a kapunk keresztül tudjunk közlekdni. Megoldható ez, és ha igen hogyan?
    • Agro Electro | 2023. március 27., 18:10 (egy éve)
      Jó napot kívánok! Kérem hívjon telefonon valamint küldjön néhány képet a szóbanforgó kennelről, hogy pontosabb információkkal tudjunk segíteni. Tel: +36209848038

Az Ön hozzászólása