A villanypásztor működése

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

A villanypásztorrendszer kimondottan az állatok kordában tartására, vagy távol tartására alkalmas építmény. Meg­különböztetjük az ideiglenes és permanens kialakítású rendszereket — a permanens rendszereket hosszú távú (több éves) használatra szánjuk, míg az ideiglenes rendszerek csupán hetekig, vagy hónapokig kell működjenek egy adott helyszínen.

A villanypásztorrendszer vezetékeibe elektromos impulzusokat vezetünk egy magasfeszültségű impulzusgenerátor által. Az impulzusok rövidek, periódusuk egy másodperc körüli, feszültségük 6000...10000 V. A magasfeszültségű vezeték érintése az egészségre ugyan nem káros, de rendkívül kellemetlen érzéssel és félelemkeltéssel társul, így az állatok rövid időn belül megtanulják a vezetékektől való tisztes távolságtartást.

A villanypásztor működése

A. Villanypásztor készülék

Speciális elektronikát tartalmazó készülék, amely rövid, kb. másodperces periódusú, magasfeszültségű impulzusokat generál. A készülék fontos paramétere a tárolt energia, amelyet Joule-ban fejeznek ki. A kis méretű (1-2 km hosszú), kerítések működtetéséhez 1-2 Joule energiájú készülékre van szükség, hosszabb kerítések számára már 4-7 Joule energiájú készülék szükséges.

B. Táplálás

A készülék táplálása 12 V-os egyenárammal, kétféle módon oldható meg: 230/12 V-os hálózati adapterrel, vagy pedig a hálózati áramellátástól távolabbi helyeken 12 V-os autóakkumulátorral. Egy teljesen feltöltött autóakkumulátorral több, mint egy hétig képes működni a rendszer. Az akkumulátor töltése megoldható napelemes rendszerrel.

C. Földelés

A villanypásztorrendszerek elengedhetetlen eleme a földelés. Ezen keresztül zárul az áramkör a vezeték érintése esetén. A villanypásztor tulajdonképpeni működésének meghatározó alkotóeleme, ezért kiemelten fontos a minősége.

Földelés gyanánt egy galvanizált, legalább 1 m hosszú fémrudat kell a földbe sulykolni. Két-három kilométernél hosszabb kerítések esetében több, métereként elhelyezett földelés létrehozása ajánlott.

A földelést közvetlenül a villanypásztor készülék közelében ajánlott létrehozni. A legalkalmasabb hely a földelés számára egy árnyékos, nyirkos hely.

D. Oszlop, karó

Fából, vagy fémből készült szerkezeti elemek, amelyekre a vezetéket tartó szigetelőket lehet szerelni. Esetenként a már meglévő oszlopok, vagy egyéb szerkezeti elemek is felhasználhatók a szigetelők rögzítésére. A kerítés végpontjait, kapuit, illetve sarkait alkotó karók, oszlopok földben való rögzítése szilárd kell legyen, ellenkező esetben a vezeték feszessége idővel csökken.

E. Szigetelő

A vezeték tartását és a tartószerkezettől való szigetelését biztosítja. A vezeték bármilyen nemű érintkezése a tartóelemekkel, növényzettel, stb. a rendszer hatékonyságának jelentős csökkenését vonja maga után. A magasfeszültségű impulzusokat jól vezeti a növényzet! Nedves, esős időben pedig a nemfémes tartóelemek is jó vezetővé válhatnak, ezért a speciális, villanypásztor vezetékek számára kialakított szigetelők alkalmazása elengedhetetlen.

F. Villanypásztor vezeték

Fémszálakat tartalmazó zsinór, kötél, vagy szalag. A legmegfelelőbb típus kiválasztása több paraméter figyelembevételével, főként a kordában/távol tartott állat fajtája szerint történik:

  • Láthatóság: a zsinór kevésbé, a kötél jobban, a szalag pedig kitűnően látható.

  • Szakítószilárdság: háziállatok számára 100 kg alatti, vadállatok számára pedig 100 kg feletti szakítószilárdsággal rendelkező vezeték ajánlott.

  • Elektromos ellenállás: Ohm per méterben (Ω/m) kifejezett mennyiség, minél kisebb az értéke, annál kisebb a feszültségesés a vezetékben — ez főként a hosszabb kerítések esetében fontos.

  • Maximális kerítéshossz: az elektromos ellenállás függvényében a gyártó ajánl egy maximális kerítéshosszúságot amellyel a villanypásztor rendszer még elfogadhatóan működik. Ha több vezetéksorból áll a kerítés, a gyártó által ajánlott érték megduplázható.

A villanypásztor elemei

G. Sarok-, vagy végpontszigetelő

Erősebb szigetelő, amelyet a kerítés sarkainál és végpontjainál kell alkalmazni, egyrészt a kialakítása, másrészt pedig a kellő szilárdsága miatt.

H. Figyelmeztető tábla

A rendszer közutak, ösvények mellett elhaladó vezetékeit 5-20 m-es közönként figyelmeztető táblákkal kell ellátni.

I. Kapucsatlakozó

Speciális csatlakozópáros, amely a vezeték és kapuelemek közti jó galvanikus kapcsolatot biztosítja.

J. Kapuszigetelő

Horoggal ellátott szigetelő, amelyhez egyik oldalon a kerítés vezetékét, a másik oldalon pedig a kaput képező vezetéket, vagy rugót lehet rögzíteni.

K. Kapufogantyú

Horoggal ellátott, jól szigetelő markolat, amely a kapuk kialakításához elengedhetetlen. A belsejében rugó található, amely biztosítja a vezeték kellő feszességét.

L. Rugó

Hosszúra nyújtható rugó, amivel tartós, gyakran használható kaput lehet kialakítani.

M. Csatlakozó

Elengedhetetlen építőelem, amellyel a vezeték toldását, végpontban való rögzítését, vagy egyéb elemekhez való csatlakoztatását lehet megoldani.

Figyelem, a vezeték bogozása, csavarással való toldása, vagy csatlakoztatása tilos, mivel így nem alakul ki megfelelő minőségű galvanikus kapcsolat!

A vezeték végpontjain is ajánlatos csatlakozókat alkalmazni, ugyanis ezek fellazításával utólag könnyűszerrel korrigálható a vezeték feszessége.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása