Nem ajánlott technikák villanypásztorok építése során

| szerző: Agro Electro | Villanypásztor-infó kategóriában

Létezik egy pár technika, ami a villanypásztor rendszerek építése során egyáltalán nem ajánlott. Ebben a bejegyzésben felhívjuk a figyelmet ezekre és biztos megoldásokat javasolunk a helyettük.

Tilos a vezeték csomózása!

Ne csomózza a vezetéket hosszabbítás céljából
Ne csomózza a vezetéket hosszabbítás céljából

Gyakran előforduló hiba a villanypásztor vezeték csomózása csatlakoztatás, vagy meghosszabbítás céljából. A bog nem biztosít kellő galvanikus kapcsolatot, mivel kis felületen érintkezik a vezeték. Vigyázat, a vezeték aránylag kevés fémszálat tartalmaz, ezek kis eséllyel érintkeznek egy csomón belül, továbbá az érintkezésük nem időtálló, rövid időn belül tovább romlik a galvanikus kapcsolat.

Használjon csatlakozókat a villanypásztor vezeték meghosszabbítására, csatlakoztatására. Ezek a csatlakozók aránylag nagy felületen érintkeznek a vezetékkel, ezen kívül galvanizált bevonattal rendelkeznek, így időtállók is.

Tilos a vezeték felcsavarása a szigetelőkre!

Ne csavarja meg a vezetéket a szigetelőkön
Ne csavarja meg a vezetéket a szigetelőkön

Súlyos hiba a vezeték rácsavarása a szigetelőre azon célból, hogy a vezeték feszességét biztosítsuk. Sajnos a várakozással ellentétben a végeredmény hosszú távon épp az ellenkezője...

A vezeték minden esetben könnyen kell áthaladjon a szigetelőn, íme azok a feltételek, amelyek ezáltal teljesülnek:

 • A vezeték feszessége egyszerűen beállítható az egyik végpontból.

 • Abban az esetben, ha egy állat, vagy mezőgazdasági gép a vezetékbe ütközik, a vezeték kellő rugalmassággal rendelkezik ahhoz, hogy ne szakadjon el. Ha a vezeték fel van csavarva a szigetelőre, a kerítés szegmenseinek rugalmassága minimális, így a vezetékkel való ütközés az oszlopokat, szigetelőket és vezetéket egyaránt súlyosan károsítja.

 • Nedves, esős időben, vagy a hajnali nedvességben a feltekert villanypásztor vezeték-tömeg áthúzhat a szigetelőt tartó oszlopra, ezáltal a rendszer hatékonysága jelentősen csökken.

Tilos a gyűrűs szigetelők használata a sarkoknál, vagy végpontoknál!

Ne használjon gyűrűs szigetelőket a sarkoknál
Ne használjon gyűrűs szigetelőket a sarkoknál

A sarkoknál, vagy végpontoknál használt gyűrűs szigetelő idővel eltörik. Továbbá, a sarkoknál alkalmazott gyűrűs szigetelő nem ad kellő rugalmasságot a vezetéknek (a vezetés feszítése több erőfeszítést igényel).

A villanypásztor vezetéke csakis a szigetelőkkel érintkezhet!

A vezeték ne érintkezzen a növényzettel!
A vezeték ne érintkezzen a növényzettel!

Ha a villanypásztor vezetéke különféle tereptárgyakkal (növényzet, fák, falak) érintkezik, az impulzusok energiája jelentősen csökken, főleg nedves, esős időben. Figyeljen a következőkre:

 • Ne érintkezzen a vezeték a növényzettel (fű, bokrok, fatörzsek, stb.). Habár ezek rossz elektromos vezetőnek számítanak, a magaszfeszültség esetében más a helyzet – a bennük levő nedvesség által kellőképpen vezetik az elektromosságot ahhoz, hogy a rendszer hatékonyságát csökkentsék.

 • Ne érintkezzen a vezeték épületekkel, oszlopokkal, stb. Nedves időben minden tereptárgy kellő elektromos vezetőképességgel rendelkezik a rendszer hatékonyságának csökkentéséhez.

 • A villanypásztor vezetéke ne haladjon el más elektromos vezetékhez közel! A magasfeszültség könnyűszerrel tönkretesz minden olyan készüléket, berendezést, ami kis feszültséggel (230 V, 12 V, stb.) működik!

Ne csatlakoztassa a villanypásztor rendszer földelését más rendszerekhez!

A villanypásztor készüléknek feltétlenül különálló földelése kell legyen! Semmilyen esetben se csatlakoztassa a villanypásztor rendszer földelését már meglévő földeléshez, mivel bármilyen érintkezési probléma akár a villanypásztor készülékben, akár a meglévő rendszer földelésében magasfeszültséget juttathat a hálózatra csatlakoztatott készülékekbe (rádió, tv, háztartási készülékek, számítógép, stb.).

Mindig alkalmazza a célnak megfelelő szigetelőt!

Használja a célnak megfelelő szigetelőt!
Használja a célnak megfelelő szigetelőt!

Tilos házilag készített szigetelőket használni. A villanypásztor rendszerek számára speciális kialakítású szigetelők kaphatók, elérhető áron. Íme ezeknek a szigetelőknek a tulajdonságai:

 • Fokozott szigetelőképességű műanyag, amely biztosítja a magasfeszültség átütés nélküli szigetelését.

 • UV-rezisztens műanyag, amely huzamosabb ideig (évekig) állhat a napon.

 • Speciális forma az esőcseppek levezetésére.

 • Előnyös ár – a házi készítésű szigetelők által spórolt pénzt rendszerint kamatostól fizeti vissza a gazda az elszabadult állatok, vagy a tönkretett termény által.

Ne használjon gyűrűs szigetelőt 10 mm-nél széleseb szalagnak
Ne használjon gyűrűs szigetelőt 10 mm-nél széleseb szalagnak

Egyáltalán nem ajánlott a teljes rendszert csupán gyűrűs szigetelőkkel felépíteni. Ha pl. a vezeték irányváltása legalább 15-30 fokos szögben folytatódik, már sarokszigetelőt kell alkalmazni. A végpontoknál szintén sarokszigetelőre van szükség.

A kapuk kialakításához a gyűrűs szigetelők túlságosan gyengék, ebben az esetben csakis a kapuszigetelők a megfelelők.

Hozzászólások

8 hozzászólás.
 • István Rüsics | 2021. szeptember 22., 20:28 (egy éve, 4 hónapja)
  Üdv! Olyan problémám van hogy a villanypásztor földelő rúdjába is gyenge áram van. Hol keresem a hibát? Köszönöm!
  • Agro Electro | 2021. szeptember 23., 17:04 (egy éve, 4 hónapja)
   Kedves István!
   Első lépésként ajánlom ellenőrizni a villanypásztor készüléket szabadon, kerítés és földelés nélkül. Az ellenőrzéshez célszerű egy villanypásztor tesztert használni (https://www.agroelectro.hu/hu/termek/teszter-1-6-kv). Ha a készülék megfelelően működik akkor a kerítés ellenőrzése a következő lépés. Az esetek többségében a növényzet okoz rövidzárlatot a rendszerben és ez okból kifolyólag nem ráz megfelelően a kerítés.
 • Hajdú Miklós | 2021. november 19., 21:19 (egy éve, 2 hónapja)
  Üdvözlöm! Nálunk a villanypásztor bezavar a házba, pattognak az elektronikus készülékek. Mi lehet a hiba? Köszönöm!
  • Agro Electro | 2021. november 21., 11:05 (egy éve, 2 hónapja)
   Kedves Miklós!
   Ez a hibajelenség előfordulhat:
   1. Ha a készülék magasfeszültségű kimenete nincs galvanikusan leválasztva a táp részről. Főként házi gyártmányú készülékeknél.
   2. A készülék földelése össze van kötve a villanyhálózat földelésével.
   3. A villanypásztor vezeték hozzáér vagy túl közel halad el a villanyhálozathoz kapcsolt bármilyen kábelhez. Ügyelni kell, hogy legalább 10 cm-es távolságot kell tartani a karámvezeték és más elektromos rendszerek vezetékei között.
 • Katona József | 2022. február 14., 12:09 (11 hónapja)
  Tiszteletem. Én egy 8 hektáros területet szeretnék körbekeríteni szarvasmarhának, napelemes rendszerrel. Mit ajánl, melyik szettet?
  • Agro Electro | 2022. február 14., 12:51 (11 hónapja)
   Kedves József! Azt ajánlom, hogy keressen minket telefonon egy személyreszabott árajánlat érdekében. Az összes előre összeállított vilanypásztor csomagunk standardizált így nem biztos, hogy teljes mértékben kielégítené az ön igényeit.
 • Szüle László | 2022. június 11., 12:24 (7 hónapja)
  Kérdés, a hálózat ki lett építve, a vezeték rá lett csatlakoztatva és a földelés ráz. A vezetékben viszont nincs áram vagy feszültség.
  • Agro Electro | 2022. június 14., 10:04 (7 hónapja)
   Kedves László!
   Általában két okból szokott rázni a földelés:
   1. Abban az esetben ha fordítva lett bekötve a készülék, tehát a földelés helyére a karám és a karám helyére a földelés.
   2. Abban az esetben ha gyenge a földelés és rövidzárlat van a rendszerben, tehát a karámvezeték hozzáér a növényzethez, vagy meg van csavarva a szigetelőkön.

Az Ön hozzászólása