A megfelelő villanypásztor vezetéktípus kiválasztása

| szerző: Agro Electro

Egy villanypásztor négy típusú vezetékkel építhető meg: zsinór, kötél, szalag és drót.

A legmegfelelőbb vezetéktípust több szempont figyelembevételével lehet megválasztani:

  • A kerítés végleges hossza – a hosszú kerítések számára a kis ellenállású vezetékek alkalmasak.

  • A bekerített, vagy távol tartott állatfajták szerint – itt figyelembe kell venni a vezeték szakítószilárdságát és láthatóságát egyaránt.

  • A kerítés használatának ideje szerint – ideiglenes, vagy pedig permanens kerítésről van-e szó. Ha a kerítés csupán egy szezont kell kitartson egy adott helyen, ideiglenesnek számít.

Villanypásztor zsinór
Villanypásztor zsinór

Zsinór

A zsinór a leggyakrabban használt, legáltalánosabb vezetéktípus, mivel igen jó az ár/érték viszonya. Ideiglenes kerítések kialakítására alkalmas.

Az összetétele túlnyomó részt sodort műanyag szálak együttese, amelyek vékony fémszálakkal vannak betekerve, ezek vezetik és adják át az elektromosságot. A zsinór összvastagsága 2-3 mm közt változik.

A zsinór anyaga UV-rezisztens, így huzamosabb ideig, akár évekig is használható jelentős roncsolódás nélkül.

A zsinór fő hátránya a kis láthatóság és kis szakítószilárdság.

Szalag

Villanypásztor szalag
Villanypásztor szalag

A szalag főként akkor használandó, ha a vezeték láthatósága fontos. Általában lovak és sertések számára ajánlott.

A szalag 10, 20 és 40 mm széles kivitelben kapható, és csakis ideiglenes kerítések kialakítására alkalmas.

Kötél

Villanypásztor kötél
Villanypásztor kötél

A kötél nagy testű állatok kordában tartására alkalmas – bikák, tehenek, lovak, medvék, stb., mivel nagy a szakítószilárdsága.

Alkalmas permanens kerítések kialakítására, mivel hosszú időn keresztül képes megtartani a fizikai/elektromos jellemzőit.

Drót (acélsodrony)

Az acélsodrony leginkább hosszú távra kialakított, permanens kerítések építésére alkalmas (Vezetékek - huzalok). Nem ajánlott a lágyvasból, rézből készült, vagy más típusú drótok használata, mivel nagyon gyorsan feszítéssel, szakadással, vagy korrózióval kapcsolatos problémák lépnek fel a rendszerben. A horganyzott vasdrót ugyan megfelel a célnak, de ebből csakis a 2,5 mm vastagság feletti átmérő a megfelelő.

A fémhuzallal kialakított villanypásztor legfőbb problémája a hőmérsékleti tényezők által létrejövő nyúlás-zsugorodás, ami ?product-category-link? beiktatásával kitűnően kompenzálható.

Elektromos ellenállás

A kerítést alkotó vezeték fontos paramétere az elektromos ellenállás. Ez egy Ohm/méterben (Ω/m) kifejezett mennyiség, minél kisebb az értéke, annál kisebb a feszültségesés a vezetékben. A fémszálakat tartalmazó, többnyire műanyag szálakból álló villanypásztor vezetékek ellenállása általában 0,4 és 15 Ω/m között változik.

Minél kisebb az Ω/m értéke, annál alkalmasabb a vezeték hosszú kerítés kialakítására. Ha túl nagy ellenállású a vezeték, csupán rövid kerítés kialakítására alkalmas, viszont ezzel arányosan olcsóbb is.

A téma fontosságát tekintve, külön blogbejegyzésben foglalkozunk ezzel: Feszültségcsökkenés a vezetékben.

Szakítószilárdság

Ez egy kg-ban kifejezett mennyiség. A minimális értékét az állatfajta szerint kell megválasztani – nagyobb testű állatoknak nagyobb érték szükséges.

Nagy általánosságban a háziállatok esetében alkalmas a 100 kg alatti szakítószilárdsággal rendelkező vezeték, míg vadállatok számára a 100 kg fölötti érték szükséges. Természetesen minél nagyobb a szakítószilárdság, annál biztonságosabb lesz a kerítés. Továbbá, a szakítószilárdság idővel csökken — évek múltán a vezeték könnyebben szakad majd, tehát ha hosszú távra tervez, vegye figyelembe ezt a tényt is.

Szín

A vezeték színe csupán láthatósági szempontokból fontos. A vezeték láthatósága jelentősen nő, ha világos árnyalatú.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása